Hradiště versus oppidum
Wednesday, February 4th, 2009Dlouhou dobu jsem si myslel, že je to jen mystifikace keltské lobby a není mezi hradištěm a oppidem rozdíl. Mé pátrání směřovalo ke keltským oppidům v mém okolí a taktéž hradištím. Nejbližší ku Praze je Závist na Zbraslavi. Další poblíž je pak u Berounky nad Stradonicemi. Právě ve Stradonicích se oppidum nazývá Hradiště. Karty se zamotaly ještě více. Znakem těchto pravěkých sídlišť je opevnění nazývané také valy. Je to systém opevnění kolem centrální části. Dnes se to v terénu pozná už jen jako jakési hrby a muldy. Dalším krokem v pátrání, posledním, který jsem prozatím učinil k rozpoznání rozdílu mezi hradištěm a oppidem, bylo zajít na nějaké hradiště. Při jedné cestě na Šumavu se mi poštěstilo u Albrechtic navštívit hradiště Sedlo.
Jaký jsem tedy jako turista-houbař učinil závěr? Prozatím jsem nenašel vodítko k tomu, jak rozlišit hradiště od oppida. Je mi záhadou, kterak odborníci tohle rozlišují. Snad mě další vodítko povede keltskou stezkou k řešení. Co vy? Umíte to rozlišit?